Zeytinyağının cilde faydaları herkesin malumu. Ancak bir de sarı kantaron çiçeğiyle birleşince cildimiz için bulunmaz bir bakım ürünü halini alıyor. Bu yazımızda cilt bakımında sarı kantaron yağı nasıl kullanılır?, kantaron yağının faydaları nelerdir?, bu soruların yanıtlarını kaleme aldık. Zeytinyağının cilde faydalarını okumak ve zeytinyağı ile hazırlanan cilt maskeleri için ayrıca bu yazımıza da bakabilirsiniz.
Sarı Kantaron Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişen ve dünya üzerinde 400 çeşidi bulunan kantaron otunun bir türü olan sarı kantaron eski çağlardan bu yana tedavi amaçlı kullanılan bir çiçektir. Clusiaceae familyasına ait bu bitki, Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açar. Sarı kantaron bitkisinin hem çiçekleri, hem de yapraklarının üzerinde küçük yağ bezeleri bulunur. Bitki, vitaminler, fenolik bileşenler, protein ve uçucu yağlar barındırır. Kantaron yağının faydaları bu bileşenlerden gelmektedir. Değerli bileşenlerinden faydalanmak için çeşitli yöntemlerle kantaron çayı, kremi ve yağı elde edilir.
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
- Güneşli bir havada, çiçeklenme döneminde sarı kantaron toplanır.
- Elde etmek istenen miktara uygun bir cam kavanoza, içini kaplayacak kadar sarı kantaron çiçeği konur.
- Çiçeklerin üzerini örtecek kadar kaliteli natürel sızma zeytinyağı eklenir.
- Kavanozun ağzına tülbent gerilerek 5 gün güneş gören bir yerde bekletilir.
- Mayalanma işlemi bitince, 5 günün sonunda kavanozun kapağı kapatılır ve yine güneş gören bir yerde 45 gün bekletilir. Güneşi sabah veya öğleden sonra görmesi yeterlidir. Tüm gün güneşte beklemesi önerilmez.
- Bekleme süresince gün aşırı çalkalanır.
- 45 günün sonunda kırmızı renge dönen kantaron yağı hazırdır. Yağa kırmızı rengini veren bitkideki naftodiantron adlı bir bileşendir.
- Tülbent veya süzgeç yardımıyla çiçeklerden arındırılır.
- Koyu renkli cam şişede saklanır.
- Kapalı cam kavanozda güneş görmeyen yerde saklanırsa, sarı kantaron yağı iki yıl kullanılabilir.
Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?
Eski çağlarda savaşa giden askerlerin, kılıç yaralarını tedavide kullanmak üzere yanlarına kantaron yağı aldıkları bilinmektedir. Bu nedenle bitki eskiden kılıç yarası otu olarak da anılmaktaydı. Kantaron yağının faydaları denilince, yine akla ilk olarak kesik ve yaraların tedavisi gelmektedir. Ayrıca yanık ve pişikler ile sivilce ve uçukların tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra migren ve romatizmal ağrıların dindirilmesinde de etkilidir. Elbette tüm bu rahatsızlıkların safhasına ve kişinin sağlık durumuna bağlı olarak doktor görüşü alınmadan tek tedavi yöntemi olarak tercih edilmemelidir. Öte yandan kantaron yağını rahatlıkla cilt bakımı için elinizin altında bulundurabilirsiniz.
Cilt bakımında kantaron yağı düzenli olarak kullanıldığında aşağıdaki etkileri gösterir:
- Ciltteki kırışıklıkları azaltır, yeni kırışıklıkların oluşumu yavaşlatır.
- Cildi ölü derilerden arındırarak temizler, canlı ve yumuşak bir görünüm kazandırır.
- Melanin kaybı nedeniyle oluşan cilt tonlarındaki dengesizlikleri giderir.
- Kızarıklık, sivilce, siyah nokta gibi sorunların ortadan kalkmasında etkilidir.
- Uçuk, çıban, bezeleri tedavi eder.
- Çizik, yara izi, leke ve sivilce izlerini azaltır.
- Morarma ve çürükleri geçirir.
- Güneş yanık ve lekelerini tedavi eder.
Kısacası hücre yenileyici, antibakteriyel ve antiseptik özellikleriyle tam bir cilt dostudur.
Kantaron Yağı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kantaron yağı kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, cilde sürüldükten sonra güneşe çıkılmaması gerektiğidir. Yine çok hassas ciltlerde doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalı, bebeklerin pişikleri için kullanımda doktora danışılmalıdır. Bunların haricinde, haftada 2-3 kez makyaj pamuğuna süreceğiniz bir kaç damla kantaron yağını temiz cildinize uygulayıp bir saat beklettikten sonra yıkarsanız tüm faydalarından yararlanabilirsiniz.