Pratik Yemek Tarifleri

Patlıcan Musakka Tarifi – Videolu

Patlıcan, birçoğumuzun çok sevdiği ama faydalarından bihaber olduğu bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Genelde hakkında en genel bilinen şey nikotin içerdiğidir. Ama aslında dokuz kilo patlıcan yerseniz, bir sigara içmiş kadar nikotin tüketmiş olursunuz. Patlıcan musakka yaz aylarının gözdelerindendir. Eğer kızartma size ağır geliyorsa dogalbiryasam sitesinden paylaşacağımız fırında patlıcan musakka tarifini mutlaka deneyin.  Sağlıklı yaşam tavsiyeleri, doğal beslenme yolları ve besleyici yemek tarifleriyle gerçekten çok faydalı ve bizlerin de sıklıkla başvurduğu güzel bir sitedir kendileri.

Fırında Kıymalı Patlıcan Musakka Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet büyük soğan
  • 250 gr. kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça

Fırında Kıymalı Patlıcan Musakka Yapılışı

  1. Patlıcanların kabuklarını pijama şeklinde soyarak (alacalı soymak deriz:) birer santimetre kalınlığında halka halka doğrayın. Ardından 15-20 dakika tuzlu suda bekletiyoruz. Bu esnada fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtabilirsiniz.
  2. Fırın tepsisini sızma zeytinyağı ile yağlayın Üzerine tuzlu suda bekletip süzdüğümüz patlıcanları dizelim. Bir fırça yardımıyla patlıcanların üst kısmını da yağlayalım.
  3. Ardından patlıcanları 200 derecelik fırına atarak, yaklaşık 20 dakika kadar üstü kızarana dek pişiriyoruz.
  4. Patlıcanlar pişerken tencereye, kıyma, tuz, karabiber, doğradığımız soğan ve sarımsağı koyup hafifçe kavuruyoruz.
  5. Üzerine rendelediğimiz domates, salça ve 1 bardak su ekleyip 20 dakika pişiriyoruz.
  6. Daha sonra fırından çıkardığımız patlıcanları tencereye ekliyoruz, 1 bardak daha su ilavesiyle 15 dakika kadar da birlikte pişiriyoruz. Maydanozları da eklediniz mi, patlıcan musakkanız servise hazır. Afiyet şeker olsun!

Patlıcanın Faydaları

  • Yüksek miktarda lif barındırdığı için sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığa iyi gelir. B1, B3, B6, C ve K vitaminleri açısından zengindir.
  • Patlıcan da hemen hemen her sebzede olduğu gibi flavonoid içerdiğinden antioksidan özelliktedir. Hücrelerin yıpranmasını engeller, kalp krizi ve kansere yakalanma riskini azaltabilir.
  • Özellikle fırında yüksek ısıda pişirilen patlıcan, kötü kolesterolü düşürebilir. Yüksek ısıda kızartırsanız, çok miktarda yağ emeceği için sağlığınıza faydasından çok zararı olacaktır.
  • 1 patlıcan (200 gram) yaklaşık olarak 30 kaloridir, bu yüzden de iyi bir diyet yemeğidir.
  • İçerdiği demir ve diğer mineraller kansızlık (anemi) rahatsızlığının tolere edilmesine yardımcı olacaktır.
  • Demir, kalsiyum ve potasyum ihtiyacınızın bir kısmını patlıcandan karşılayabilirsiniz. Bu sayede kemik yapınız güçlenir.
  • Folik asit -folat veya B9 vitamini olarak da biliniyor günümüzde birçok farklı ve önemli faydası olduğu bilinen bir maddedir. Patlıcanın da yapısında bulunan bu vitamin hücrelerimizi korur ve yeni hücre yapımında etkin bir rolü vardır. Beyin ve sinir sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olur. Özellikle de hamile kadınların ve büyüyen bebeklerinin tüketmesi gereken bir kaynaktır.

Kaynakça:

dogalbiryasam.com

healthfitnessrevolution.com

Editör

Leave a Comment

Son Gönderiler

Riviera Zeytinyağı, Rafinajlık ve Soğuk Sıkım Zeytinyağı Sırları

Zeytinyağı, mutfaklarımızın vazgeçilmezi ve sağlığımız için önemli bir bileşen olarak hayatımızda yer alıyor. Ancak, zeytinyağı…

1 yıl önce

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Eylül'ün sonlarına doğru, pırasa bize sonbaharın geldiğini haber verir. Sonbahar ve kış boyunca gönül rahatlığıyla…

5 yıl önce

Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Bakla, baharın müjdecisi olarak tezgahlarda yerini aldı. En karakteristik ve lezzetli yemeklerin başında gelen zeytinyağlı…

6 yıl önce

Kantaron Yağının Faydaları

Zeytinyağının cilde faydaları herkesin malumu. Ancak bir de sarı kantaron çiçeğiyle birleşince cildimiz için bulunmaz…

6 yıl önce

Akdeniz Diyeti Nasıl Uygulanır?

Yaklaşık 30 yıldır tüm dünya Akdeniz diyeti hakkında konuşuyor. 1960'larda İtalya ve Yunanistan'da yaygınlaşan diyetin,…

6 yıl önce

Zeytin Nasıl Kurulur?

Zeytin severler, bu meyveyi daha yakından tanımak isteyenler, "Zeytin nasıl kurulur?" öğrenmek isteyenler ve emek…

6 yıl önce

This website uses cookies.