Eylül’ün sonlarına doğru, pırasa bize sonbaharın geldiğini haber verir. Sonbahar ve kış boyunca gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bir yemektir. Bu yazımızda zeytinyağlı pırasa tarifi, pırasanın faydaları ile çocuklara sebze sevdirmenin yolları hakkında bilgiler paylaşacağız.
Zeytinyağlı pırasa tarifi vermeden önce faydalarını inceleyelim, pırasaya biraz daha alıcı gözle bakalım ne dersiniz? Kolay yetişen, ucuza bulunabilen pırasa aslında çok kıymet verilmesi gereken bir sebze. Natürel sızma zeytinyağının ne kadar faydalı olduğu artık herkesçe biliniyor. Yine de hatırlamak isteyenler bu yazımıza bakabilirler.
Soğanın akrabası olan pırasanın faydaları oldukça çok. Zaten dev bir yeşil soğana benzeyen görüntüsüyle de hangi aileye ait olduğu hakkında ipucu veriyor. Öte yandan, pırasa soğana nazaran daha yumuşak, biraz daha şekerli ve kremalı bir tada sahip.
Pırasa, kalori bakımından zayıf, besleyici maddeler bakımından oldukça zengindir. Özellikle magnezyum, A, C ve K vitaminleri içerisinde bol bulunur. Ayrıca lif, bakır, B6 vitamini, demir ve folat da içerir. Bu vitaminler hamileler için ve gelişim çağındaki çocuklar için gereklidir. Lifli ve sulu içeriği sayesinde doygunluk hissini kuvvetlendirerek kilo vermeye de yardımcı olur.
Pırasa, antioksidanlar ve kükürt bileşikleri, özellikle antioksidan kaempferol ve sarımsağın içinde de yer alan allisin bakımından zengindir. Bunlar, vücudunuzu hastalıklardan korur. Lifli olduğu için bağırsakları korur, antioksidan özelliği ile kansere karşı etkilidir ve kalp-damar rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Etkili bir idrar sökücü olduğu için de böbreklere destek olurken kolesterol değerlerinizin de iyi seviyede seyretmesinde etkendir.
Özetle, pırasa, sindiriminizi iyileştiren, kilo kaybını teşvik eden, iltihaplanmayı azaltan, kalp hastalıkları ve kanserle savaşabilen çeşitli besin ve faydalı bileşiklere sahiptir. Ayrıca, kan şekeri seviyesini düşürebilir, beyninizi koruyabilir ve enfeksiyonlarla mücadele edebilirler. Sarımsak ve soğanla yakından ilişkili olan bu alkaliler, sağlıklı bir diyete büyük katkılar sağlar. Hem ucuz, hem de pişirmesi çok kolay olan bu sebzeyi haftada bir yesek hiç fena olmaz ne dersiniz?
Aslında çocuklara sebze yedirme yolları arasında büyük bir kurnazlık yer almıyor. Çocuklarınıza sebzelerin faydalarını anlatmakla işe başlayabilirsiniz. Her insan gibi, çocuklar da kendileri için iyi olanı tercih etmeye yatkındırlar. Her ne kadar abur cuburlar onları cezbetse de, onların zararlı ve sebzelerin faydalı olduğunu anlatarak ikna edebilirsiniz.
Çocuklar anne ve babalarını gözlemledikleri için en başta siz sebze yiyerek ona örnek olabilirsiniz. Her zaman düzenli olarak sebze yenilen bir evde yetişen çocuk da sebze yiyecektir. Anne ve babanın her ikisinin de olumlu tutum geliştirmesi de önemlidir. Anne yedirmeye çalışırken, “kebap gibisi yok” diyen bir baba varsa, çocuk onu örnek almayı tercih edebilir.
Yemekleri birlikte pişirmek çocuklara onları yedirmenin en etkili yollarından bir tanesidir. Yaşına uygun olarak ondan yemek pişirirken yardım alırsanız yemeği benimseyecek ve keyifli bir sofranın ilk adımları atılmış olacaktır.
Yemek yerken, onun renkleri hakkında konuşmak, gözünü kapayıp ne yediğini tahmin etmece oynamak, ekşi-tatlı-tuzlu gibi tadını tarif etmeye çalışmak gibi oyunlar geliştirebilirsiniz. Minik gurmeler yetiştirmek için de etkili olan bu yolla yemeği geçiştirmeden zevk alarak yeme alışkanlıkları gelişebilir.
4 kişilik zeytinyağlı pırasa yemeği için gerekli malzemeler:
Düdüklü tencerede pişirecekseniz, pırasaları iyice yıkadıktan sonra, 2’şer cm kalınlığında verev şekilde kesin. Havuçları da 1’er cm kalınlıkta halka halka doğrayın. Domatesleri kabuklarını soyarak küp küp yemeklik kestikten sonra ilave edin. Pirinç, tuz, zeytinyağı ve üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyerek kapağını kapatın. Düdük öttükten sonra 15 dakika kısık ateşte pişirin.
Normal tencerede pişirecekseniz, zeytinyağının yarısını tencerede ısıttıktan sonra havuç ve domatesleri 5 dakika kavurun, pırasaları ekleyip bir kaç dakika karıştırın. Kapağını kapatıp kendi buharında 5 dakika daha pişirin. Son olarak üzerine pirinç ve tuz da ilave edin. Kalan zeytinyağını da döktükten sonra üzerini geçmeyecek kadar kaynar su ilave edin ve kapağı kapatın. Suyunun 4’te 3’ünü çektikten sonra altını kapatabilirsiniz.
Zeytinyağlı pırasa yemeğini soğuduktan sonra limon sıkarak servis edin.
Afiyet olsun, şifa olsun 🙂
Zeytinyağı, mutfaklarımızın vazgeçilmezi ve sağlığımız için önemli bir bileşen olarak hayatımızda yer alıyor. Ancak, zeytinyağı…
Bakla, baharın müjdecisi olarak tezgahlarda yerini aldı. En karakteristik ve lezzetli yemeklerin başında gelen zeytinyağlı…
Zeytinyağının cilde faydaları herkesin malumu. Ancak bir de sarı kantaron çiçeğiyle birleşince cildimiz için bulunmaz…
Yaklaşık 30 yıldır tüm dünya Akdeniz diyeti hakkında konuşuyor. 1960'larda İtalya ve Yunanistan'da yaygınlaşan diyetin,…
Zeytin severler, bu meyveyi daha yakından tanımak isteyenler, "Zeytin nasıl kurulur?" öğrenmek isteyenler ve emek…
Sağlıklı yaşamın ilk sırrı iyi beslenme. Doğanın insanoğluna sunduğu, sağlıklı ve uzun bir yaşamı sağlayan…
This website uses cookies.
Leave a Comment