Zeytin severler, bu meyveyi daha yakından tanımak isteyenler, “Zeytin nasıl kurulur?” öğrenmek isteyenler ve emek vererek kendi zeytinini kendi yapmak isteyenler, buyursunlar zeytin ile ilgili tüm ayrıntıları kapsayan yazımıza… Bu yazımızda, yeşil zeytin yapımı ve siyah zeytin yapımı ile ilgili tariflerin yanı sıra, işlenişlerine göre zeytin çeşitlerini de paylaşacağız.
Kuru sele zeytin nasıl yapılır? Evde yeşil zeytin nasıl yapılır? Salamura zeytin nasıl yapılır? Siyah zeytin nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. Bu eşsiz meyveyi kendi sofranız için hazırlamaya başlamadan önce, zeytinin faydaları nelerdir? ve yörelerine göre zeytin çeşitleri yazılarımızı da okuyarak bilginizi derinleştirebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Zeytin içerdiği oleuropein maddesi nedeniyle daldan toplandığında yenmeye izin vermeyen bir acılığa sahiptir. Bu madde kahvaltılarımızın vazgeçilmezi zeytine tüm gücünü veren, sağlığımız için eşsiz faydalar sağlayan maddedir. Kısacası, zeytin işlenirken marifet, faydasını yitirmemekte…
Adından da anlaşılacağı gibi, doğal yollarla yeme olgunluğunu kazanan zeytinlerdir. Sadece tuz ya da tuzlu suda işlenirler ve sofralarımızda yerlerini alırlar.
Ağaçtan yeşil dönemde toplanan zeytinler, çizilerek ya da kırılarak önce tatlı suya konur. Ardından salamuraya (tuzlu su) alın ve doğal fermantasyona bırakın. Limon tuzu, zeytinyağı ve dilimlenmiş limonlarla tatlarına artı lezzet katılırken ambalajlayabilirsiniz. Renkleri pembe, sarı ve yeşil arasında değişebilir. İlk yapıldıkları zaman taze yeşil zeytinlerde hafif bir acılık olabilir.
Bu tür zeytinler, ağaçta siyah olum döneminde hasat edilir. Yine sadece tuz kullanılarak yeme kıvamına getirilir. Yüzeyine koruma sağlamak ve lezzet katmak için zeytinyağı ve sirke eklenir.
Siyah dönemde toplanan zeytinler, uygun kaplara konarak, salamura içerisinde doğal fermantasyona bırakılır. Olgunlaştıktan sonra yenmeye hazır hale gelir.
İçindeki acılığı bir alkali yardımıyla alınan zeytin türüdür. Bu işlemden sonra tuzlu suda tatlandırılır. Diyette olanlar veya az tuzlu zeytin tüketmek isteyenlerin tercih ettikleri fermente siyah zeytin, pastörize edilen bir üründür.
Zeytinleri acılığından arındırmak için çekirdeklerini çıkartın. İçlerine önceden hazırladığınız kırmızı biber, badem, portakal kabuğu gibi dolgu maddeleri ekleyerek sunabilirsiniz.
Kısaca çeşitlerini sayarken de değindiğimiz zeytin yapım tekniklerine gelin bir de yakından bakalım. “Evde zeytin nasıl yapılır?”, “Zeytin nasıl kurulur?”, merak edenler, yazımızın devamını dilerseniz bir kağıt kalem alarak okuyabilirsiniz.
Aşağıdaki tariflerle, evde kendi yapacağınız zeytinler, içerdikleri tüm mineral ve vitaminlerini muhafaza edecekleri için eşsiz birer şifa kaynağı olurlar. Oldukça basit olan yeşil zeytin tarifi ve siyah zeytin tarifi ile güzel lezzetler elde etmenin tek püf noktası, ayrıntıları atlamadan birebir uygulamaktır. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
Malzemeler:
Kendi zeytin ağacınız yoksa, öncelikle pazardan ham zeytin almanız gerekiyor. Pazardan aldığınız zeytinleri özenle seçmeye çalışın. Yine de evde, çürük, ezik veya görünümünü beğenmediğiniz zeytinler var mı, diye kontrol edin, varsa ayıklayın. Saplarını ve yapraklarını ayıklayın.
İlk aşamayı geçtikten sonra acılığı alma işlemi başlar.
İkinci aşamayı geçtikten sonra; zeytin salamurası işlemi başlar.
İşte, harika yeşil çizik zeytininiz oldu! Yiyebilirsiniz.
Yeşil zeytin tutkunları eğer zeytinlerinin hemen tatlanmasını istiyorlarsa, kırma yöntemine başvururlar. Çünkü kırma zeytin, acılığının alınmasını kapsayan ilk 10 günlük süre sonunda, zeytin salamurası işlemi yapılmadan yenmeye hazır hale gelir. Bunun dışında, kırma zeytin yapımının, yeşil çizik zeytin yapımı ile tek farkı, zeytinlerin ilk başta çizilmek yerine sert bir zemine konup su bardağıyla kırılmasıdır.
Özenle hazırladığınız zeytinin uzun ömürlü olması için, öncelikle serin yerde muhafaza etmelisiniz. Yiyeceğiniz kadar zeytini kavanozdan çıkarmalı, diğer kahvaltılıklarla karıştırmadan, kapalı bir kapta saklamalı ve hava ile mümkün olduğunca az temas etmesini sağlamalısınız. Yeşil zeytin siyah zeytine nazaran daha kısa ömürlü olduğu için, çok fazla bekletmeden tüketmelisiniz.
Gelelim siyah zeytin sevenler için tarifimize… Sofralık zeytin çeşitleri arasında en çok tercih edilen salamura zeytini evde yapmak ve siyah zeytin tarifi yine oldukça kolay. Çizme veya kırma işlemi yapılmadan tatlandırılan, üzerine su ilave edilmeyen siyah zeytin yapımı için gerekli malzemeler:
Malzemeler:
Zeytinin olgunluk dönemi olan siyah rengi aldığı dönemde toplanan ham zeytin bulmalısınız. Ham zeytin nereden bulunur? diye soracak olursanız, kendi ağacınız yoksa, köylülerden veya pazardan bulabilirsiniz.
Aldığınız veya topladığınız zeytinleri bir kaba koyarak, ezik, çürük olanları ayırmalı, sap ve yapraklardan arındırmalısınız.
Bu işlemin ardından, aşağıdaki uygulamalar gelir:
Siyah zeytin açıldıktan sonra renginde değişiklik olabilir. Bu sizi yanıltmasın, tekrar siyah rengine kavuşacaktır.
Zeytin tüketirken tüm aileniz için ne kadar faydalı olduğunu unutmayın. Lezzetine lezzet katmak için, limon, zeytinyağı, kekik ve kırmızı biberle soslandırabilirsiniz.
Faydalarından bol bol yararlanabileceğiniz, lezzetine doyamayacağınız zeytinler yapmanız dileğiyle…
Zeytinyağı, mutfaklarımızın vazgeçilmezi ve sağlığımız için önemli bir bileşen olarak hayatımızda yer alıyor. Ancak, zeytinyağı…
Eylül'ün sonlarına doğru, pırasa bize sonbaharın geldiğini haber verir. Sonbahar ve kış boyunca gönül rahatlığıyla…
Bakla, baharın müjdecisi olarak tezgahlarda yerini aldı. En karakteristik ve lezzetli yemeklerin başında gelen zeytinyağlı…
Zeytinyağının cilde faydaları herkesin malumu. Ancak bir de sarı kantaron çiçeğiyle birleşince cildimiz için bulunmaz…
Yaklaşık 30 yıldır tüm dünya Akdeniz diyeti hakkında konuşuyor. 1960'larda İtalya ve Yunanistan'da yaygınlaşan diyetin,…
Sağlıklı yaşamın ilk sırrı iyi beslenme. Doğanın insanoğluna sunduğu, sağlıklı ve uzun bir yaşamı sağlayan…
This website uses cookies.
Leave a Comment