Dünyanın bilinen en eski ağaçlarından zeytin ağacının meyvesi zeytin, sofralarımızın vazgeçilmezidir. Eşsiz bir meyve olan zeytinin faydaları nedir?, “Zeytinin besin değeri nedir?”, bu yazımızda, bu soruların yanıtını arayacağız.
Mutfağımızın vazgeçilmesi olan zeytinin faydaları sandığımızdan çok daha fazla. Akdeniz ve Ege’nin gençlik iksiri olarak bilinen zeytin, başta dolaşım ve kalp-damar sağlığı olmak üzere, cilt ve saç sağlığını olumlu yönde etkilemesi, ileri yaşta katarakta yol açan etkenleri azaltması ve kansere karşı engelleyici etkisiyle soframızda her zaman olması gereken eşsiz bir meyvedir.
İster yeşil olsun, ister siyah, ister kırma, ister dolma… Zeytinin her çeşidi güzel. Sadece lezzeti değil, besin değeri ve faydaları bakımından da bulunmaz bir yiyecek. Her besinde olduğu gibi, zeytinde de aşırıya kaçmamak kaydıyla, zeytini günlük beslenmenizin bir parçası haline getirmeniz, sağlığınızı baştan aşağı olumlu yönde etkileyecektir. Zeytinin faydaları arasında en bilineni kuşkusuz gençlik iksiri olmasıdır. Yazımıza buradan başlayabiliriz.
İçinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde hücre yenileyici özelliğe sahip olan zeytin, yaşlılıkta karşılaşılan bazı rahatsızlıkları da engelleyici niteliktedir. Alzheimer gibi dejeneratif hastalıkların etkilerini ve içerdiği A vitamini sayesinde katarakt riskini azaltan zeytin, Akdeniz ve Ege insanının gençlik iksiri olarak bilinir. E vitamini ile kırışıklarla savaşıp içindeki zengin demir içeriği ile saçlarınızın parlak bir görünüm kazanmasını, tırnaklarınızın güçlü olmasını sağlar.
Elbette zeytinden elde edilen natürel sızma zeytinyağının da Akdeniz beslenmesinde yeri çok büyüktür. Zeytinyağının faydaları yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Her gün düzenli olarak zeytin yerseniz, antioksidan, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal güçleri ile bilinen polifoneller sayesinde, pek çok hastalığa karşı direnç kazanabilirsiniz. Hücreleriniz koruma altına alınır, bağışıklık sisteminiz güçlenir. Ayrıca son araştırmalara göre, yine her gün bir fincan zeytin yiyerek beyin hücrelerindeki oksidatif stresi azaltabilir ve belleğinizin gelişimine yardımcı olabilirsiniz.
Zeytindeki tekli doymamış yağ asitleri, kandaki iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olur ve kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyon riskini azaltır. Kalp krizi, felç gibi hastalıkların önlenmesinin yanı sıra kan basıncı ve kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Antioksidanlar sayesinde kalbi koruma altına alır. Lifli yapısı sayesinde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek damar tıkanıklığının da önüne geçer. Zeytinin faydaları arasında kalp sağlığına olumlu etkisi kadar hayati bir yönü daha vardır. O da kansere karşı koruyucu özellikte olmasıdır.
Kanserin gelişiminde önemli rol oynayan iki faktör kronik oksidatif stres ve kronik enflamasyondur. Zeytinin anti enflamatuar özelliği bu faktörlerin ortaya çıkmasını engeller. Hücre zarlarını korur. Ayrıca zeytin DNA’ların korunmasında etkin rol oynayan sayılı besin maddeleri arasındadır.
Zeytin aynı zamanda gözlerinize iyi bakmanın da bir yolu. Korneayı koruyucu özellikteki zeytin, katarakt ve göz tansiyonuna karşı savaşmaya yardımcı olur. Özellikle yeşil zeytin içeriğindeki A vitamini sayesinde gerçek bir göz dostudur.
Bir yemekten önce 10 zeytin yedikten sonra iştahınızı % 20’ye kadar azaltabilirsiniz. Bunun nedeni, zeytinlerde bulunan tekli doymamış yağ asitlerinin sindirim sürecini yavaşlatması ve beyine dolgunluk mesajları gönderen bir hormon olan kolesistokininini uyarmasıdır.
Mideyi yormayan zeytin, tüketiminden sonra şişkinlik ya da gaz gibi sıkıntılar yapmayan, mide asitliğini azaltan bir besindir. Zeytin harika bir lif kaynağıdır.
Sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içerik bakımından zengin olan ve A, D, E ve K vitaminleri barındıran zeytinin faydalarını saymakla bitiremeyeceğimizi söylemiştik. Karaciğer dostudur, çocuklarda kemik ve diş gelişimini destekler. Tüm bu faydalarının yanı sıra, doğurganlığı destekleyerek yaşamsal önemini bir kez daha kanıtlamış olan zeytin, sadece kahvaltıda değil, tüm öğünlerde soframızı süslemelidir.
Zeytinin her çeşidiyle sofranızda yerin almasını dileriz. Kendi zeytininizi kendiniz yapmak isterseniz; tarifimizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kaynakça:
Zeytinyağı, mutfaklarımızın vazgeçilmezi ve sağlığımız için önemli bir bileşen olarak hayatımızda yer alıyor. Ancak, zeytinyağı…
Eylül'ün sonlarına doğru, pırasa bize sonbaharın geldiğini haber verir. Sonbahar ve kış boyunca gönül rahatlığıyla…
Bakla, baharın müjdecisi olarak tezgahlarda yerini aldı. En karakteristik ve lezzetli yemeklerin başında gelen zeytinyağlı…
Zeytinyağının cilde faydaları herkesin malumu. Ancak bir de sarı kantaron çiçeğiyle birleşince cildimiz için bulunmaz…
Yaklaşık 30 yıldır tüm dünya Akdeniz diyeti hakkında konuşuyor. 1960'larda İtalya ve Yunanistan'da yaygınlaşan diyetin,…
Zeytin severler, bu meyveyi daha yakından tanımak isteyenler, "Zeytin nasıl kurulur?" öğrenmek isteyenler ve emek…
This website uses cookies.
Leave a Comment