Her şeyin olduğu gibi zeytinyağının da sahtesi üretiliyor. Bu yazımızda hem gerçek zeytinyağı ile sahte zeytinyağını nasıl ayırt edebilirsiniz, sorusunun yanıtlarını vermeye çalışacağız, hem de kaliteli zeytinyağının duyusal özelliklerinden söz edeceğiz. Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır? yazımızın aklınızdaki sorulara rehberlik etmesini dileriz. Bu konuyla bağlantılı olarak zeytinyağı çeşitleri yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.
Sağlığınıza ve lezzete önem verdiğiniz için sızma zeytinyağı kullanmaya karar verdiniz. Ancak hakiki zeytinyağı seçmezseniz, alacağınız yağın sağlığınız için faydasından çok zararı olacaktır.
Zeytinyağı en kolay tağşiş (hileli karışım) yapılabilen yağlardan bir tanesidir. Daha fazla para kazanmak uğruna, insan sağlığını hiçe sayarak, ya pirina yağı gibi sabun yapımında kullanılan zeytinyağının diğer fazları ilave edilerek ya da palm yağı, kanola yağı gibi zararlı yağlar ilave edilerek piyasaya sahte zeytinyağı sürenler mevcut.
Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Aldığınız zeytinyağının hakiki zeytinyağı mı, sahte zeytinyağı mı olduğunu tam olarak anlamak ancak laboratuvar analizleriyle mümkün. Yine de aşağıda değineceğimiz birkaç yöntemi kullanarak yağınız hakkında ipuçları elde edebilirsiniz.
Yumurta Kırın
Tavaya bir miktar zeytinyağı döküp ocağa koyun. Yağ kızmaya başlayınca bir tane yumurta kırın. Yumurta yağ ile temas ettiğinde kötü ve ağır bir koku çıkıyorsa kullandığınız yağın hileli ve kalitesi bozuk bir yağ olduğunu düşünebilirsiniz.


Buzdolabına Koyun
Hakiki sızma zeytinyağı, 10 derecenin altında donar. Bu derece zeytin ağacının yetiştiği coğrafyaya, türüne ve iklime göre değişebilir ancak hakiki zeytinyağı buzdolabında mutlaka donar. Buzdolabına koyduğunuz yağ donmuyorsa veya çözülürken blok halinde değil de, bir anda çözülüyorsa şüphelenmenizde fayda var.


En iyisi bir de uzmanlara kulak verelim ve kaliteli zeytinyağının duyusal özellikleri nelerdir, onlara değinelim.
Kaliteli Zeytinyağının Duyusal Özellikleri
Zeytinyağı Tadım Uzmanı Serdar Öçten Ünsal’a göre, kaliteli zeytinyağını şu şekilde ayırt edebilirsiniz:
1. Natürel sızma zeytinyağı kokladığınızda taze biçilmiş çimen, çağla domates sapındaki koku, badem, yeşil elma taze meyve sebze kokusu alıyorsanız,
2. Bir avucumuza yerleştirdikten sonra, diğer elimizle üzerini kapatıp ısıtmak suretiyle, sızma zeytinyağından bir yudum ağızınıza alın. Dilinizin ve damağınızın üzerinde gezdirdiğinizde, dilinizin yan bölgelerinde bir burukluk, badem veya olmamış yeşil zeytin veya elma çekirdeği acılığı hissediliyorsa,
3. Boğazınızda karabiber acılığı gibi bir yanma oluyor ve bu yakıcılık yemek borunuza doğru inmiyor ise doğru sızma zeytinyağına ulaşmış bulunmaktasınız.
Ancak;
1. Aldığınız ürünü açtığınızda çok kötü ve ağır bir koku sizi rahatsız ediyor ise,
2. Bir yudum aldığınızda çok tatlı geliyor veya acılık gelmiyorsa (alacağınız acılık yeşil zeytini dalından koparıp yediğinizde oluşan bir acılıktır ya da badem veya kayısı çekirdeğinin acısıdır).


Aldığınız natürel sızma zeytinyağı kimyasal ve duyusal analizlerden geçmiş ve damak zevkinize uyuyor ise kendiniz için en iyi zeytinyağını bulmuş olabilirsiniz. Gerçek, katkısız, başka hiç bir yağ karıştırılmamış sızma zeytinyağına ulaştınız, peki onu nasıl saklamalısınız? Cevabı burada: Zeytinyağı Nasıl Saklanır?