Ülkemizde Nisan-Haziran ayları arasında çiçeklenen zeytin ağaçları, bize meyvelerini Ağustos ayı sonundan Kasım ayı başına kadar olan süre içinde verirler. Doğanın bize lütfu olan bu eşsiz ağaçların meyveleri yeşilin ardından siyaha dönüşür. Bir yıl daha çok, bir yıl daha az zeytin elde edilir. Zeytinyağı, zeytinlerin toplandığı hasat dönemine göre de çeşitlere ayrılır. Sağlık için en faydalı yağ olan natürel sızma zeytinyağı, hasat dönemlerine göre üç türde isimlendiriliyor.
Fiyatları arasında da farklılıklar olan zeytinyağlarının kullanım alanları da değişiklik gösterir. Bu yazımızda erken hasat zeytinyağı ne demektir, normal hasat ve geç hasat natürel sızma zeytinyağının özellikleri nelerdir, bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Zeytinyağından en iyi şekilde faydalanmak için Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı? yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı
Erken hasat natürel zeytinyağı, zeytin hasadının ilk dönemlerinde, yani ülkemiz için Ağustos sonu, Eylül ayında toplanmış zeytinlerden elde edilir. Bu dönem toplanan zeytinler çoğunlukla yeşildir. Erken hasat natürel zeytinyağının kokusunun ağırlıklı olarak yeşil zeytin gibi olmasının sebebi de budur. Yeşil zeytinin içindeki yağ miktarı siyah zeytine nazaran daha az olduğu için, normal hasat döneminde elde edilen miktarda yağ çıkarmak için daha çok zeytin toplamak gerekir. Fiyatının yüksek olma sebebi de budur. Erken hasat, lezzetine alışanlar için vazgeçilmezdir. Ancak ilk kez tadanlar için acı bir tat olarak nitelendirilir.
Normal Hasat (Orta Hasat) Natürel Sızma Zeytinyağı
Üzerinde “erken hasat” etiketi olmayan, market raflarında veya internette gördüğünüz natürel sızma zeytinyağlarının çoğu bu dönemde toplanan meyvelerin yağıdır. Yeşil ve siyah zeytinler birlikte sıkılırlar. Sağlık için çok faydalı, meyvenin doğal kokusunu barındıran, asit oranı düşük bir türdür.
Geç (Olgun) Hasat Zeytinyağı
Zeytin toplama döneminin bitiminde, ağaçlarda yeşil zeytin hiç kalmadığı zaman, siyah zeytinlerden elde edilen yağdır. Asit oranı yüksektir ve rafinajlık olur. Ancak yoğun zeytin kokusunu hissetmek isteyen geç hasat yağlarının da müdavimleri vardır. Daha az zeytinden daha çok yağ elde edildiği için, fiyatı en uygun yağ bu gruptandır.