Damak tadınıza hitap eden, lezzetli, doğal sızma zeytinyağı almak istiyorsunuz… Peki, zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmeli, biliyor musunuz? Aldıktan sonra da, zeytinyağının kendine has tadını, kokusunu, aromasını ve kalitesini kaybetmemesi için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var. Market raflarında sıkça görmeye başladığımız plastik şişelerden koşarak uzaklaşmanız gerektiğini belirterek başlayalım ve diğer ayrıntılar için sizleri Zeytinyağı Nasıl Saklanır? yazımıza davet edelim.
Zeytinyağı dayanıklı bir gıda maddesidir. Belli koşullarda saklanırsa, uzun bir süre boyunca tüketebilirsiniz. Ancak, zeytinyağının kendine has tadı, kokusu ve aromasını koruyarak, içeriğindeki vitamin ve minerallerden faydalanabilmeniz için saklama koşulları çok önemli. Satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri ve Zeytinyağı nasıl saklanır? sorusunun yanıtlarını sizler için derledik.
Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Zeytinyağı, son zamanlarda ekonomik bir seçenek olarak plastik şişelerde sunulmaya başlandı. Önde gelen markalar dahi, estetik plastik şişeler içerisinde zeytinyağı piyasaya sürdü. Markası ne olursa olsun, zeytinyağı, plastik ambalajın içindeki kimyasalları doğrudan çekeceği için pet şişelerden mutlaka uzak durmalısınız. Teneke veya koyu renkli cam şişe içerisindeki yağları tercih etmeli, kullanım sırasında tenekeden yine koyu renkli cam şişeye aktarmalısınız.
Satın alacağınız ürün ambalajının kapağının vidalı veya contalı olmasına dikkat etmelisiniz.
Ayrıca alışverişinizi marketten yapıyorsanız, güneş almayan raflarda duran yağları tercih etmelisiniz.
Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır, sorusu aklınıza takılıyorsa, bu konuda da önerilerimiz var. Ancak onu daha geniş bir biçimde başka bir yazıda ele aldık. Buradan ulaşabilirsiniz.
Bu unsurlara dikkat ederek yağınızı aldınız… Peki, onu evinizde nasıl saklamalısınız?
Zeytinyağı Nasıl Saklanır, Zeytinyağının Düşmanları Neler?
Işık
Zeytinyağını güneş ışığından uzak tutmalısınız. Kuvvetli ışığa maruz kalan zeytinyağının tadı acılaşır, oksidasyona uğrar ve nitelikleri bozulur.
Sıcaklık
Zeytinyağınızı yüksek sıcaklıktaki bir ortamda muhafaza etmemelisiniz. Yüksek sıcaklık altındaki zeytinyağınızın asitliği artacak, yabancı koku ve tatlardan etkilenmesine ortam hazırlanmış olacaktır. 18-22 derecelik bir sıcaklık, bir kiler veya dolap içinde karanlık bir ortam, zeytinyağınızı saklamanız için en ideal yerdir.
Hava
Zeytinyağınız havayla temas etmemelidir. Oksidasyona uğrayan zeytinyağı ekşir ve tadı bozulur. Kapağını sıkı sıkı kapadığınızdan emin olmanızı ve şişenizde eksilen yağı da doldurmanızı öneririz. Böylece kapak ve yağ arasında boşluk kalmayacaktır. Sık yapılan bir yanlış da, teneke içerisinden şişeye aktarmadan önce tenekede bir delik açmaktır. Şişeye boşaltırken basınçtan dolayı yağın hızlı akmasını ve taşmaları önlemek amacıyla yapılan bu işlem, pratik görünse de zeytinyağınızı hava ile temasa maruz bırakacaktır.
Su ve Nem
Zeytinyağınızı nemli ortamlardan da uzak tutmalısınız. Zeytinyağınızı, bulaşık deterjanı vb. maddelerin yanında, mutfak tezgahı altında saklamanızı da önermeyiz. Nemli ve kalitesiz bir ortam yağınızı olumsuz etkileyecektir.
Bu çok değerli besin maddesine gözünüz gibi bakmanızı öneriyoruz 🙂 Onun tadına varabilmeniz ve faydalarından yararlanabilmeniz için uzmanların önerilerini dikkate almanızı dileriz.
Kaynakça: